ЧЗВ KB0399093
Имейл
Как да изпратя незабавно съобщение на свой клиент?
Въпрос

Как да изпратя незабавно съобщение на свой клиент?

Отговор

Можете да изпращате на клиентите си два вида незабавни съобщения: съобщения без контекст, които нямат връзка с документ за транзакция, и съобщения в контекст, които са прикрепени към определен документ за транзакция (фактура или поръчка за доставка).

За да изпратите на клиента си незабавно съобщение без контекст:

  1. Кликнете върху таба Съобщения в горната част на началната страница.
  2. Кликнете върху иконата с молив над лентата за търсене, за да започнете нов разговор.
  3. Изберете клиент от списъка, като кликнете върху иконата + или използвайте функцията за търсене, за да намерите конкретен такъв.
  4. Въведете тема в текстовото поле за Тема и добавете съобщението си в текстовото поле Напишете съобщение отдолу. Кликнете върху иконата с кламера, ако искате да добавите приложение (с максимален размер 10 MB).
  5. Кликнете върху Изпращане.

За да изпратите на клиента си съобщение в контекст относно конкретен документ за транзакция:

  1. Отворете документ и кликнете върху панела Съобщения долу вдясно на страницата. Това действие ще свърже съобщението с документа.
  2. Въведете тема в текстовото поле за Тема и добавете съобщението си в текстовото поле Напишете съобщение отдолу. Кликнете върху иконата с кламера, ако искате да добавите приложение (с максимален размер 10 MB).
  3. Кликнете върху Изпращане.

Когато клиентът ви отговори, ще получите известие по имейл. Можете да отговорите на съобщение от полученото по имейл известие или през таба Съобщения.

Допълнителна информация

За да изпратите на свой клиент незабавно съобщение, той трябва да е активирал функцията за обмен на съобщения. Ако не е, можете да се свържете с него чрез информацията за контакт, която е предоставил.

За насоки как да настроите предпочитанията си за известяване за съобщения, моля, погледнете тук.

Моля, обърнете внимание, че функцията за изпращане на съобщения е налична само за корпоративни потребители. За да използват тази функция, потребителите на стандартни акаунти трябва да извършат ъпгрейд на акаунта си.


Прилага се за

Ariba Network > Administration (Buyer & Supplier Account Administration)

Условия за използване  |  Авторско право  |  Политика за сигурност  |  Поверителност