---
article_id: KB0392471
article_type: FAQ
component_ids:
  - BNS-ARI-CM
  - BNS-ARI-INV
  - BNS-ARI-PUR
  - BNS-ARI-SC
  - BNS-ARI-SIPM
  - BNS-ARI-SS
  - BNS-ARI-SV
component_descriptions:
  - Fakturowanie
  - Kontrakty strategiczne
  - Sourcing strategiczny
  - Widoczność wydatków
  - Zakupy
  - Zarządzanie informacjami i wydajnością dostawców
  - Zarządzanie katalogiem
products:
  - SAP Ariba Procurement, cloud edition
  - SAP Ariba Sourcing, cloud edition
personas:
  - Supplier
language: pl
created: 2008-12-30
updated: 2022-04-02
source: Knowledge Base
url: https://support.ariba.com/item/view/KB0392471_pl
connect_url: https://support.ariba.com/item/view/KB0392471_pl?min=1
sap_for_me_url: https://me.sap.com/notes/KB0392471/pl
---

# Jak długo moja sesja pozostanie aktywna, zanim zakończy się niepowodzeniem z błędem przekroczenia limitu czasu?

## Rozwiązanie

**Pytanie**

Jak długo moja sesja pozostanie aktywna, zanim zakończy się błędem przekroczenia limitu czasu?

**Odpowiedź**

W celu zapewnienia zgodności ze standardami branżowymi dotyczącymi przekroczenia czasu sesji oraz w celu rozwiązania problemów związanych z bezpieczeństwem rozwiązania Ariba wygasły po 30 minutach.

Jeśli zamkniesz okno przeglądarki, sesja na serwerze wygaśnie po 30 minutach. Jeśli okno przeglądarki pozostanie otwarte i nieaktywne przez 30 minut, zostanie wyświetlony komunikat informujący o przekroczeniu limitu czasu sesji. Jeśli operacje są wykonywane przez długi czas i widoczny jest pasek postępu (w tym pobieranie i przesyłanie danych), sesja nie wygaśnie. To samo dotyczy aukcji o statusie Otwarte. Biorąc pod uwagę, że aukcje mają automatyczną częstotliwość odświeżania co kilka sekund, ekran przeglądarki łączy się automatycznie z serwerem Ariba. Dlatego, jeśli jesteś na ekranie przeglądarki przeglądającym otwartą aukcję, nie pojawi się ostrzeżenie o braku aktywności.

**Dodatkowe informacje**

Po 30 minutach bezczynności wyświetlane jest wyskakujące okienko z informacją, że sesja kończy się błędem przekroczenia limitu czasu. „Masz zamiar zostać wylogowany z powodu braku aktywności. Aby kontynuować korzystanie z aplikacji, naciśnij przycisk **Anuluj wylogowanie**.” W tym czasie użytkownik może anulować tę czynność wylogowania lub pozwolić systemowi na automatyczne wylogowanie się po upływie jednej minuty. W tym momencie komunikat "Twoje połączenie wygasło z powodu długiego okresu nieaktywności. Musisz zalogować się ponownie" będzie wyświetlany użytkownikowi.  
  
To ustawienie jest skonfigurowane jako parametr systemowy i nie można go dostosować w poszczególnych serwisach klienta.
