E-mail

Často kladené otázky – FAQ

 

Co je to SAP Business Network?

SAP Ariba Network – obchodní digitální síť pro elektronickou podporu nákupních procesů a elektronickou komunikaci mezi zákazníky a dodavateli. Digitální platforma pro výměnu dokumentů, jako jsou objednávky, faktury, katalogy, poptávky a návrhy.

 

Jaké vybavení potřebuji k používání SAP Business Network?

Jedinými požadavky jsou stabilní připojení k internetu a webový prohlížeč. Lze také stáhnout a nainstalovat mobilní aplikaci SAP Business Network Supplier.

 

Jak získat registrační email – jak se spojit se zákazníkem v SAP Business Network?

Výzvu k registraci zajišťuje nákupčí ze Skupiny ČEZ. Je třeba oslovit Nákup, aby zajistil potřebné kroky k odeslání registračního e-mailu. Zároveň je třeba dodat Pověření/Sdělení k zastupování společnosti. Více zde: Dokumenty pro registraci nového dodavatele | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz).

 

Jak konkrétně propojím stávající účet SAP s účtem pro Skupinu ČEZ?

Až Vám přijde pozvánka ze Skupiny ČEZ, přijměte ji a přihlaste se pomocí uživatelského jména a hesla, které už máte. Skupina ČEZ se následně propojí se stávajícím účtem. Dále v nastavení SAP Ariba můžete ke každému z klientů přiřadit různé uživatele (kontaktní osoby).

 

Jak se dozvíme o novém výběrovém řízení?

V okamžiku publikování výběrového řízení / aukce jsou zároveň odesílány automatické e-mailové notifikace na všechny kontaktní osoby, které jsou nákupčím uvedeny v dané události.

 

Ve výběru Kategorie produktů a služeb v SAP Business Network není služba poskytovaná naší společností, co v tomto případě dělat?

Pokud nemůžete najít své produkty, či služby ve výběru, pokuste se hledat klíčová slova pro vaše odvětví. Charakteristika nemusí být přesná se specializací Vaší firmy. Při vyplňování postupujte od shora dolů až k nejnižším podkategoriím produktů a služeb.

 

Jaký je rozdíl mezi Podnikovým a Standardním účtem?

Standardní účet je ideální pro kontrolu a odesílání dokumentů, publikování elektronických katalogů a další.

Pro dodavatele s pokročilejšími potřebami může být podnikový účet vhodnější. Podnikové účty jsou placené účty založené na používání.

 

Pokud upgraduji na Podnikový účet, mohu později přejít na Standardní účet?

Ano, lze přejít i z podnikového účtu zpět na standardní.

Postup je následující:

  1. V pravém horním rohu aplikace klikněte na [iniciály uživatele] -> Převést na standardní účet.
  2. Zkontrolujte rozdíly mezi podnikovými a standardními účty a požadavky na způsobilost.
  3. Pokud chcete pokračovat se snížením úrovně, klikněte na Zkontrolovat způsobilost nyní.
  4. Zkontrolujte sloupec Status, abyste se ujistili, že je váš účet způsobilý ke snížení úrovně.
  5. Jakmile váš účet splní všechna kritéria, klikněte znovu na Převést nyní a potvrďte.

V případě potíží se obraťte na klientskou podporu přes Help Center.

 

S kým konzultovat podnikový účet SAP Ariba?

Převedení účtu na podnikový účet je zcela na Vašem uvážení. Pro více informací klikněte prosím zde.

 

Můžeme použít stejný účet pro dvě různé entity?

Každá právnická osoba musí mít své vlastní SAP Business ANID. Můžete také spravovat více účtů v hierarchii účtů. Administrátoři: Pro každý účet můžete mít pouze jednoho administrátora účtu, ale administrátor účtu může poskytnout přístup více uživatelům. Všichni uživatelé z vaší společnosti mají své vlastní Uživatelské jméno a Heslo pro přístup k účtu. Více se dočtete zde.

 

Jak založit účet dceřiné společnosti?

Pokud Vaše dceřiná společnost má své IČO a není vedena v systému Skupiny ČEZ je třeba poslat žádost o založení účtu na nakup@cez.cz nebo přes servicedesk@cez.cz a uvést, že máte zájem komunikovat přes portál SAP Ariba. Následně budete kontaktováni a bude Vám odeslána výzva k registraci.

 

Mohu použít stejný účet pro SAP Business Sourcing (Proposals & Questionnaires) a SAP Business Network?

Ano, můžete použít stejný účet pro Proposals & Questionnaires a SAP Business Network pro transakci dokumentů, jako jsou objednávky a faktury. Kliknutím na levé horní tlačítko domovské stránky můžete přepínat mezi řešeními a vybrat příslušnou položku. Pokyny k vyplnění registračního dotazníku najdete v našem návodu Registrační dotazník na SAP Business Network.

 

Jak ověřím, že obchodní vztah s mým klientem byl založen?

V rámci svého účtu SAP Business Network můžete zkontrolovat vašeho zákazníka v části Nastavení -˃ Zákaznické vztahy pod „Aktuální vztahy“. Pokud ho zde nenajdete, pošlete své ANID svému zákazníkovi. Související články můžete najít na našem Help Center.

 

Je možné vytvořit více uživatelů, nebo mám vytvořit více účtů?

Pro libovolný typ účtu SAP Business Network, můžete vytvořit až 250 různých uživatelů. V SAP Business Network Help Center vyhledejte prosím „Vytvoření Uživatele“, kde naleznete další pokyny nebo se podívejte na video ukázky na Vytvoření Uživatele, které jsou k dispozici ve všech následujících jazycích: AngličtinaNěmčinaFrancouzštinaItalštinaŠpanělština.

 

Jak nastavit více uživatelů v rámci jednoho účtu?

Nastavení dalších uživatelů si řídíte sami. Je možné přidat kontaktní osoby vč. přidělení různých rolí v Profilu společnosti na SAP Ariba. Postup naleznete v příručce zde nebo v SAP Ariba Help Center. Po přidání nového uživatele bude uživateli na uvedený kontakt zaslána výzva k přihlášení a vytvoření svého hesla.

 

Jak dokončit aktivační úlohy?

Obdržíte-li e-mailovou notifikaci o nevyřízených aktivačních úlohách, které vyžadují vaši akci. To znamená, že váš zákazník vám přiřadil určité pokyny, aby se ujistil, že váš účet je plně nakonfigurován a připraven k transakcím. Je důležité dokončit aktivační úlohy, aby nevznikla eskalace u vašeho zákazníka.

Zobrazení nevyřízené aktivační úlohy:

1. Přejděte na záložku Aktivace. Na stránce jsou uvedeny akce, které musíte provést před transakcemi se zákazníky.

2. Klikněte na Dokončit úlohu vedle úlohy čekající na vyřízení a postupujte podle pokynů na stránce.

 

Poznámka: Některé úlohy vyžadují, abyste nakonfigurovali svůj účet nebo odeslali určitý typ dokumentu, zatímco jiné fungují jako jednoduché potvrzení, že jste připraveni provádět transakce.

Jak mohu změnit nebo aktualizovat svou e-mailovou adresu nebo uživatelské jméno?

Chcete-li aktualizovat e-mailovou adresu, uživatelské jméno, kontaktní údaje, preferovaný jazyk, časové pásmo nebo měnu ve vašem účtu:

1. Klikněte na ikonu v pravém horním rohu -> Můj účet v nabídce.

2. Aktualizujte informace podle potřeby.

3. Klikněte na Uložit.

 

Pokud aktualizujete svojí e-mailovou adresu, nezapomeňte kliknout na odkaz v potvrzovacím e-mailu odeslaný na novou e-mailovou adresu.

Doplňkové informace: Uživatelská jména jsou jedinečná a nelze je použít vícekrát. Musí být také formátovány jako e-mail, ale nemusí to být platná adresa. Například, pokud vaše uživatelské jméno test@ariba.com nebylo přijato, zkuste test1@ariba.com. Můžete také zvážit kontrolu nastavení notifikací účtu, abyste se ujistili, že je používán správný e-mail. Další informace najdete v souvisejícím článku v našem Help Center.

 

Kde najdu své číslo ANID (SAP Business Network ID)?

Číslo ANID vašeho účtu se zobrazí pod ikonou Nastavení účtu vpravo nahoře. ANID je také možné vidět dole na každé stránce, vpravo od názvu vaší společnosti.

 

Jak bude probíhat fakturace mezi dodavatelem a Skupinou ČEZ?

Fakturace zůstává beze změn prostřednictvím emailu. Případná fakturace přes SAP Ariba bude řešena individuálně, abychom správně nastavili vzájemnou spolupráci. V případě zájmu nás, prosím, kontaktujte. Jedná se o doplňkovou možnost nabízenou v rámci produktu SAP Ariba. V rámci Skupiny ČEZ budeme primárně využívat funkcionalitu potvrzování dokladů (objednávky, aukce, výběrová řízení).

 

Jak probíhá objednávka přes SAP Ariba?

Nákupčí odesílá na portál SAP Ariba objednávku obsahující různé položky vč. příloh. Dodavatel má možnost potvrdit/zamítnout/upravit a přidat přílohy na hlavičku objednávky. Není možné přidávat žádné nové položky. Pokud není výslovně stanoveno jinak ve smlouvě, je dostatečné potvrzení v SAP Ariba pro potvrzení objednávky a není vyžadován elektronický podpis.

Existuje testovací prostředí, kde se můžeme seznámit s prostředím SAP Ariba?

Testovací prostředí není k dispozici, ale je možné domluvit si individuálně s nákupčím a vygenerovat testovací výběrové řízení. Systém SAP Ariba toto umožňuje.

 

Kde jsou k dispozici manuály k SAP Ariba.

Při nejasnostech v používání SAP Ariba se primárně obracejte na Ariba Help Center. Další manuály budou postupně zveřejňovány i na dodavatelské sekci webu Skupiny ČEZ.

 

Jak se dostanu do centra podpory?

Do centra podpory se můžete kdykoliv dostat ze svého účtu kliknutím na symbol otazníku „?“  v pravém horním rohu.
Centrum podpory je také veřejně přístupné na webových stránkách Help Center.

 

V jakém jazyce funguje SAP Ariba?

SAP Ariba podporuje český jazyk. Dále podporuje i další jazyky. Jazyk je automaticky nastaven dle nastavení Vašeho internetového prohlížeče.

 

Kontaktní osoby

V systému skupiny ČEZ zůstanou veškeré kontaktní osoby, ale pro komunikaci přes SAP Ariba je třeba si kontaktní osoby nastavit.

 

Bude dále využíván NEN?

Ano – zůstane beze změny. Zadavatel ze Skupiny ČEZ komunikuje v rámci veřejných zakázek s účastníky zadávacího řízení výhradně prostřednictvím Profilu zadavatele, kterým je portál NEN – Národní elektronický nástroj. Bude i nadále probíhat mimo SAP Ariba.

 

Jak si mohu vybrat optimální kategorie produktů a služeb pro svou společnost?

Při volbě optimálního zařazení vaší společnosti mějte na paměti následující:

Ariba používá ke standardizaci klasifikace kategorií mezinárodní kódy komodit (UNSPSC). Klasifikační systém Kategorie produktů a služeb zahrnuje čtyři úrovně:

Segmenty jsou nejvyšší úrovní, proto pokud dodáváte všechny produkty nebo služby v konkrétním segmentu, vyberte pouze tento segment. Váš zákazník vás najde, i když bude hledat podkategorie v daném segmentu. Pokud nemůžete najít přesný kód, vyberte kód o úroveň vyšší. Například pokud produkt není v seznamu, vyberte třídu, do které produkt s největší pravděpodobností patří.

Kódy konkrétních položek můžete vyhledávat také na webových stránkách UNSPSC. Pokud pro některý z vašich produktů nebo služeb neexistuje kód UNSPSC, můžete kontaktovat organizaci UNSPSC a vyžádat si jej. Řídicí organizace buď vytvoří nový kód nebo doporučí existující kód.

 

Jak změnit administrátora? 

Administrátora změníte přenosem jeho role na jiného existujícího uživatele:

  1. V pravém horním rohu aplikace klikněte na Nastavení společnosti -Uživatelé.
  2. Vyberte uživatele, který bude novým administrátorem.
  3. Klikněte na Zvolit za administrátora.
  4. Vyberte roli svého uživatele a klikněte na Přiřadit.
  5. Kliknutím na OK převeďte roli administrátora účtu.

Pokud administrátor účtu již ve vaší společnosti nepracuje, ale máte přístup k zaregistrovanému e-mailu:

  1. Pomocí odkazu Heslo na stránce přihlášení dodavatele si vyžádejte reset hesla.
  2. Po vstupu do účtu můžete převést roli administrátora účtů nebo přiřadit účet administrátora sobě.

Pokud administrátor účtu již ve vaší společnosti nepracuje a nemáte přístup do e-mailu ve složce, obraťte se prostřednictvím centra podpory na zákaznickou podporu SAP Ariba a požádejte o změnu administrátora. Budete muset zadat číslo ANID daného účtu a evidované jméno a e-mailovou adresu administrátora.

 

Jak nastavím notifikace pro více uživatelů?

Přidání e-mailových adres:

  1. V pravém horním rohu aplikace klikněte na své iniciály -> Nastavení a vyberte Notifikace.
  2. U každého typu notifikace zadejte až tři e-mailové adresy; adresy oddělujte čárkami.
  3. Klikněte na Uložit.

Další informace

Nezadáte-li žádnou e-mailovou adresu nebo adresu, která odhlásila odběr, SAP Ariba odešle notifikace na výchozí e-mailové adresy nastavené v globálních výchozích nastaveních. Notifikace jsou v preferovaném jazyce nastaveném administrátorem sítě.

Pokud Vám notifikace nechodí i když je vše správně nastaveno, prosím zkontrolujte zda nemáte zablokovanou doménu ariba.com.

 

Proč nemohu najít objednávku?

1. Nejprve zkontrolujte, zda máte aktivní obchodní vztah se svým zákazníkem.

  1. Přihlaste se do svého účtu SAP Ariba Network.
  2. V pravém horním rohu stránky klikněte na [iniciály uživatele] -> Nastavení a vyberte možnost Vztahy se zákazníky. Váš zákazník by se měl zobrazit pod kartou Aktuální vztahy. Pokud s daným zákazníkem obchodní vztah nemáte, musíte mu sdělit své Ariba Network ID (ANID) a vyzvat jej, aby vám zaslal žádost o navázání obchodního vztahu.
  3. Máte-li aktivní obchodní vztah, vyhledejte objednávku:
  1. Nahoře na stránce přejděte na kartu Pracovní plocha.
  2. Zobrazte všechny objednávky výběrem možnosti Objednávky.
  3. Rozbalte možnosti filtru kliknutím na Upravit filtr.
  4. Zadejte číslo objednávky do pole Číslo objednávky.
  5. Zaškrtněte přepínač Přesná shoda pod číslem objednávky.
  6. Klikněte na Použít.

Na dlaždicích na pracovní ploše se ve výchozím nastavení zobrazují dokumenty za posledních 31 dní, ale interval datumů můžete změnit na zobrazení intervalu 365 dní. Po kliknutí na Použít parametry hledání klikněte na Uložit filtr. Výsledky dokumentů se vyfiltrují.

3. Pokud stále nevidíte objednávku:

 

Proč nevidím žádnou objednávku?

Je možné, že Vám ještě žádná poptávka nebyla zaslána. Současně je potřeba mít vytvořený obchodní vztah se zákazníkem (ČEZ), který Vás musí ke spolupráci nejdříve vyzvat. Toto překontrolujte s administrátorem Vašeho dodavatelského účtu, popř. kontaktujte nákupčího.

 

Příloha u potvrzení objednávky musí být ve formátu PDF?  Co když je potřeba připojit kromě potvrzené smlouvy více příloh?

Přílohy musí být v jednom z podporovaných formátů ČEZu. Toto dohledáte v rámci transakčních pravidel ve vašem účtu, ve svých obchodních vztazích, v nastavení Vašeho účtu kliknete na ČEZ. Případně se obraťte na Helpdesk ČEZu. Pokud potřebujete poslat více příloh, doporučujeme použít ZIP.

 

 

Je možné hromadné stažení příloh, které jsou nahrané u objednávek?

V objednávce je možné stahovat přílohy pouze samostatně. V notifikačním emailu je možné stahovat přílohy všechny najednou, jejich hromadným označením.

 

Po vyzvání do 2. kola v soutěži, systém neumožní nechat stejnou cenu. Jak postupovat, když se naše cena nemění?

Pokud se cena nemění, nepodávejte ve 2. kole žádnou nabídku, nákupčí bude pracovat s nabídkou z 1. kola.

 

Výběrové řízení skupiny ČEZ v zahraničí? Toto je řešeno individuálně v daných státech nebo centrálně?

Pravidla jsou stejná v rámci VŘ i v zahraničí. Domácí nebo zahraniční dodavatel je osloven prostřednictvím poptávky přes portál SAP Ariba a má možnost se účastnit události stejně jako jakýkoliv jiný dodavatel.

 

 

Je v přípravě uživatelsky přívětivější verze portálu SAP Ariba?

SAP Business Network podléhá konstantním inovacím, co se týká rozložení i přehledu. O případných změnách, novinkách jsou uživatelé informováni newsletterem zasílaným e-mailem.

 

Mohu posílat na SAP ČEZ i naše firemní newslettery, INFO o nových přístrojích a spotřebním materiálu?

SAP Ariba je portál pro výměnu obchodních dokumentů, příjímání newsletterů nepodporuje, o nových produktech prosím informujte Vaše zákazníky jiným komunikačním kanálem.

 

 

Aribu již s několika zákazníky používáme. Lze potvrzení objednávek nějak zautomatizovat?

Obraťte se prosím na service desk ČEZu, ve spolupráci se SAP Aribou Vás seznámíme s možnostmi integrace potvrzení objednávek. Je nutné podotknout, že toto je možné jen s podnikovým účtem.

 

Kde vytvořím účet pro nového uživatele z naší firmy? SAP Ariba používáme jen pro ČEZ.

 

Nového uživatele může vytvořit administrátor účtu v nastavení společnosti. Pokud nevíte, jak postupovat, doporučujeme prostudovat manuál přidání uživatele na dodavatelském portálu ČEZ nebo SAP Ariba.

 

Uživatele může do účtu přidávat pouze administrátor účtu vaší společnosti. Pokud jste administrátorem účtu, můžete přidat uživatele pomocí následujících kroků:

Abyste mohli přidat uživatele do účtu, musíte nejprve vytvořit alespoň jednu roli. Můžete přiřadit více uživatelů ke stejné roli nebo vytvořit samostatnou roli pro každého uživatele.

Postup vytvoření role:

  1. V pravém horním rohu aplikace klikněte na své iniciály -> Nastavení a vyberte Uživatelé. 
  2. Na kartě Spravovat role klikněte na .
  3. Zadejte Název pro roli.
  4. Vyberte příslušná oprávnění pomocí zaškrtávacích políček.
  5. Klikněte na Uložit.

Postup vytvoření uživatele:

  1. V pravém horním rohu aplikace klikněte na své iniciály -> Nastavení a vyberte Uživatelé. 
  2. Klikněte na kartu Spravovat uživatele.
  3. Klikněte na ikonu .
  4. Zadejte informace o uživateli (Uživatelské jménoE-mailovou adresuKřestní jménoPříjmení a Telefon).
  5. Vyberte roli v části Přiřazení role.
  6. Přiřaďte zákazníka (Všichni zákazníci nebo Vybrat zákazníky).
  7. Klikněte na Uložit.

Poté, co vytvoříte uživatele, obdrží tento uživatel e-mail s uživatelským jménem a dočasným heslem. Uživatel si musí při prvním přihlášení k účtu změnit své heslo.

 

PDF objednávka mi do emailu přijde, ale nejsou v ní PDF přílohy.

Překontrolujte u notifikací, zda máte stále zaškrtnutou možnost automatické PDF přílohy.

 

Lze změnit jednou potvrzenou objednávku?

Pokud potřebujete dodatečně změnit již potvrzenou objednávku, nákupčí Vám musí nejprve objednávku vrátit a Vám pak bude umožněno ji znovu zpracovat.

 

Uvažuje Ariba elektronický podpis?

Bohužel toto možné není.

 

V notifikačním emailu chybí termín podání nabídky.

V současné době není v notifikační emailu tato informace uvedena. Ucelené informace včetně termínu podání nabídky naleznete v portálu.

 

Jak postupovat, když mi nepřichází notifikace emailem.

V případě, že máte nastavené notifikace dle návodu, ale nechodí Vám informace o nové doručené objednávce do emailu. Vše je nastaveno správně. Kolegovi tato informace chodí, Vám však ne. (emailové adresy odděleny čárkou bez mezery). Zkontrolujte prosím i IT Vaší společnosti, zda máte odblokované všechny ariba.com domény, ze kterých notifikace přichází.

 

Jak postupovat při aktualizaci položek v objednávce?

Pokud při potvrzení objednávky aktualizujete některou z položek, musíte následně ručně vyplnit množství i u pozic, které zůstávají beze změny.

 

 

Kdy uvidím souhrnnou cenu položek v objednávce?

Současný proces umožňuje vidět souhrnnou cenu až v posledním kroku, po odeslání potvrzení.

 

Lze mít více administrátorů? Zástupnost?

Uživatelů jednoho dodavatelského účtu může být více, avšak administrátor může být jen jeden, Administrátor v případě své nepřítomnosti může delegovat svá práva a oprávnění jiným uživatelům.

 

S kým je možné řešit zabezpečení účtu, podezření, že s účtem někdo neoprávněně manipuluje, mění hesla apod.

Při jakémkoliv podezření na neoprávněnou manipulaci s Vaším účtem se obraťte, prosím, na SAP Ariba Help Center https://support.ariba.com/help.

 

AUKCE budou probíhat v prostředí "ARIBA PROPOSALS AND QUESTIONNAIRES"?

Ano, aukce probíhají ve Vámi popsaném prostředí.

 

Je možné nahrát katalog pro ČEZ, popř. v jakém formátu?

Katalogy přes Aribu ve Skupině ČEZ zatím nevyužíváme, v budoucnu toto řešení je v plánu, až přejdeme k této variantě, rádi se s vámi spojíme.

 

Chci přidat nového uživatele, systém hlásí že již existuje, přestože jej nevidím v seznamu uživatelů, kde může být problém?

Pravděpodobně je tento uživatel spojený s jiným dodavatelským účtem. Prosím vytvořte nové uživatelské jméno pro tohoto uživatele (uživatelské jméno vytvořte ve formě emailu).

 

Podmínky používání  |  Copyright  |  Oznámení o zabezpečení  |  Ochrana soukromí