ЧЗВ 106682
Имейл
Как да се свържа с клиента си като потребител на корпоративен акаунт?
Въпрос

Как да се свържа с клиента си ако имам корпоративен акаунт?

Отговор

Можете да се свържете с клиента си по два начина:

1. Със съобщение в реално време

2. Чрез информацията за контакт, която клиентът е предоставил. Ако сте администратор на акаунта или потребител, който не е администратор, но има разрешение за администриране на клиенти, можете да намерите информацията за контакт на вашия клиент чрез следните стъпки:

  1. В горния десен ъгъл на приложението кликнете върху своите инициали > Настройки и изберете Отношения с клиенти.
  2. Кликнете върху името на клиента в раздел Текущи.

За конкретна информция как да конфигурирате своя акаунт и да извършвате транзакции с клиент, изберете Информационен портал за доставчици.

Допълнителна информация

Ако сте потребител, който не е администратор, и нямате разрешение за администриране на клиенти, свържете се с администратора на вашия акаунт, за да получите тази информация. За да видите данните за контакт с вашия администратор, кликнете върху своите инициали > Контакт с администратор.

За да гледате видео с бързи практични съвети по темата, кликнете тук.

Тази статия се отнася само за потребители на корпоративни акаунти. Ако имате стандартен акаунт, моля проверете известието за оригиналната поръчка за доставка, което сте получили във входяшата кутия на електронната си поща, за имейл адреса на клиента си. Ако не сте сигурни за вида на акаунта си, той се показва в горната лява част на приложението след като сте се регистрирали в приложението.


Прилага се за

Ariba Network

Условия за използване  |  Авторско право  |  Политика за сигурност  |  Поверителност